onsdag 9 september 2009

Första Komet träffen

Igår var jag på den första träffen av totalt 11 stycken. Jag har börjat på en föräldrautbildning som går igenom någonting som kallas Komet. De ska hjälpa en att få en lugnare vardag med mindre konflikter, mer tid för både barnen och sig själv, bättre rutiner och tryggare, gladare barn. Förbättra och utveckla samspelet mellan föräldrar och barn.

De var väldigt intressant och dom började med att gå igenom grunderna. Vet ni att barn bara behöver 15 minuter odelad uppmärksamhet om dagen? 15 minuter på ett helt dygn! De är ju inte klokt. Och ändå verkar de som om det är svårt att få till. Så våran läxa den här gången var att ha 15 minuter odelad tid med vårat barn. Dom som hade flera fick välja ett barn som skulle ingå i det här programmet. Målet är 15 minuter om dagen men 15 minuter varannan dag eller 10 minuter varje dag är bra. Hellre många korta stunder än några långa. Dessa 15 minuterna ska man inte ha tv på, inte svara i telefonen, inte läsa tidningen eller vara på väg någon annanstans utan göra någonting ihop med barnet utan att döma, tjata eller skälla. Full focus på barnet. Man kan tex måla, läsa en bok, leka med dockor eller bilar, prata om någonting osv. Helst ska barnet välja men om man tror att barnet väljer någonting som tar väldigt lång tid eller nått man själv inte alls tycker om kan man ge barnet två alternativ.

Jag och sonen började dagen med våra 15 minuter. Vi låg kvar i sängen och pratade om allt möjligt. Vad han hade drömt i natt, hur olika djur lät, vad vi skulle göra under dagen osv. De var verkligen mysigt. Att de vart lite stressigt när vi skulle iväg till förskolan gjorde inte så mycket. De var värt de. Annars ska man planera in så att de är en tid när man inte blir störd eller ska iväg direkt efteråt.

Andra viktiga saker i Komet är att man ska ge väldigt mycket uppskattning (fem gånger mer än tjat och skäll) och att välja sina strider (välja bort 4 av 5 helst) Det är föräldrarnas beteenden man ska ändra. Man ska fundera på vad som är viktigt. Är de verkligen hela världen om vi kommer 5 minuter försent till ****? Kan de inte vara okej att mitt barn skvätter ner lite i köket för att få hjälpa till att diska? Vad är viktigt och vad kan man tumma lite på?
Här hittade jag en artikel där de står lite om de.

”Det lönar sig inte att springa om man är på fel väg”

1 kommentar: